Η Ιστορία μας

Το τσικαλαριό σαν εργαστήριο λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Όταν ο Κορνιλοβασίλης όπως τον έλεγαν κουβαλούσε χώμα από το βουνό με το γαϊδαρό έφτιαχνε τις περίφημες λάϊνες, τις έψηνε στο καμίνι με τις δεματές και μετά γύριζε την περιοχή με τον γαϊδαρό του και τις αντάλλασε με άλλα προιόντα.

Στη πορεία ο Νίκος Καυγαλάκης, γαμπρός του Κορνιλοβασίλη, που είχε μάθει την τέχνη από τον παππού του συνέχισε να δίνει ζωή στο τσικαλαριό και να δημιουργεί μοναδικές παραδοσιακές φόρμες με πολύ μεράκι.

Ο Νίκος Καυγαλάκης έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει κερδίσει πέρα από βραβεία και επαίνους, το θαυμασμό από όλους για τα καλλιτεχνικά του δημιουργήματα και τον τρόπο με τον οποίο τα φτιάχνει.

Tο 1990 έλαβε μέρος μετά από πρόσκληση του Δήμου Μονάχου της Γερμανίας σε έκθεση που διοργάνωσε ο δήμος εκεί με τεχνίτες από 19 χώρες.
Το 1996 πήρε μέρος σε ένα διεθνές συμπόσιο κεραμικής στην σχολή καλών τεχνών του Banff στον Καναδά.

Το 2000 έλαβε μέρος σε έκθεση κεραμικής που διοργάνωσε ο δήμος Αμαρουσίου και κατασκεύασε ένα πυθάρι ύψους 2 μέτρων και 35 εκατοστών.

Από το 2001 έως και σήμερα ο δήμος Dieβen που βρίσκεται στην περιοχή Βαυαρία της Γερμανίας διοργανώνει μια φορά το χρόνο έκθεση με καλλιτεχνες από όλη την Ευρώπη και τον προσκαλεί για να παρουσιάσει την παραδοσιακή τέχνη της κεραμικής.

Επίσης εκτενείς αναφορές για το έργο του μάστρο Νίκο όπως τον αποκαλούν έχουν γραφτεί κατά καιρούς σε πολλά Ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά και εφημερίδες.

Τώρα εμείς, παιδιά κι εγγόνια του Νίκο Καυγαλάκη, έχοντας μαθητεύσει για πολλά χρόνια δίπλα στο μεγάλο τεχνίτη και δάσκαλο, συνεχίζουμε αυτή τη τέχνη στο τσικαλαριό και πάντα με καθοδηγητή το μάστρο Νίκο παράγουμε διαφορες φόρμες, παραδοσιακές αλλά και μοντέρνες συνεχίζοντας την τέχνη αυτή για να την παραδώσουμε επάξια στις επόμενες γενιές.

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες

Βραβεία